BLACKBERRY SMOKE - YOU HEAR GEORGIA

Artiest info
Website
facebook

Label: 3 Legged Records / Thirty Tigers

 


Sinds hun oprichting in 2001 is Blackberry Smoke onophoudelijk blijven toeren, zelfs vele keren door Europa en deden ze de support voor ZZ Top, Lynyrd Skynyrd en Zac Brown Band, en hebben daarbij een sterke en loyale gemeenschap van fans opgebouwd. Hun muziek is ook prominent te zien geweest in de tv-show "Yellowstone" en ze hebben opgetreden in NBC's "Last Call with Carson Daly". Naast hun werk als muzikanten, blijft Blackberry Smoke toegewijd aan liefdadigheidswerk en hebben ze bijna $500,000 ingezameld voor onderzoek naar kinderkanker. Deze band debuteerde in 2003 met "Bad Luck Ain’t No Crime". De EP "New Honky Tonk Bootlegs" kwam uit in 2008, "Little Piece Of Dixie" in 2009 en "The Whippoorwill" in 2012, en dat deze heren trots zijn op hun uitstekende live-reputatie, bewijzen ze eens te meer met het op hun dubbele live album "Leave A Scar - Live North Carolina" (2014).

Begin 2015 staat Blackberry Smoke er opnieuw met "Holding All The Roses", met als producer Brendan O’Brien (oa. Springsteen, Pearl Jam, AC/DC), die hanteert het principe dat ‘het moment’ belangrijk is en zijn werkwijze heeft dan ook tot gevolg dat, hoewel hij de band wel acht dagen in de studio heeft laten zitten, de band flink levendig klinkt. De vertaling van de liveconcerten naar de plaat lijkt daarmee goed gelukt. Maar ook met het album "Like An Arrow" (2016) dat een jaar later verscheen gooien ze wederom hoge ogen bij de internationale muziekpers. "Find A Light" (2018), volgde deze vorige goed geprezen albums op, dat debuteerde als het best verkochte Country en Americana / Folk album in het land, kwam binnen op #3 in de Billboard Top Country Albums chart en #2 in de Billboard Americana / Folk Albums chart. Na de release van "Find A Light", deelde de band nog drie andere projecten - een live album en concert film, "Homecoming: Live In Atlanta", dat debuteerde op #1 in Billboard's Americana / Folk Album Sales chart, een 6-songs akoestische EP, "The Southern Ground Sessions" en "Live From Capricorn Sound Studios", een EP van zes covers die een speciale band hebben met de historische studio.

Algemeen gewaardeerd als de "the reigning heavyweight champions of Southern rock", viert dit kwintet nu hun twintigste verjaardag met een opzienbarend eerbetoon aan hun thuis: "You Hear Georgia". Op de tien nieuwe songs van het album blijft Blackberry Smoke de rijke muzikale erfenis van Georgia belichamen, zoals ze dat de afgelopen twee decennia hebben gedaan, door de mensen, plaatsen en geluiden van hun thuisstaat te eren. Met de toevoeging van producer Dave Cobb (John Prine, Jason Isbell, Sturgill Simpson), een mede-Georgiër, is het nieuwe album een eerbetoon aan het diepe respect van de band voor hun roots. Het album is dus duidelijk een viering van the South geworden en alles wat het te bieden heeft. Zo laat de band horen dat er ook een ander South is dan het racistische redneck cliche. In typische Blackberry Smoke stijl, weeft de band zich op meesterlijke wijze door genres, met alles van Southern Rock anthems over het overstijgen van vooringenomen ideeen tot levenslessen verpakt in gevoelige Americana.

Naast Blackberry Smoke-Starr (zang, gitaar), Richard Turner (bas, zang), Brit Turner (drums), Paul Jackson (gitaar, zang) en Brandon Still (keyboards)-op het album zijn ook speciale gasten Jamey Johnson ("Lonesome For A Livin'") en Warren Haynes ("All Rise Again") te horen, evenals achtergrondvocalen van The Black Bettys. Voor een band als Blackberry Smoke bestond altijd het gevaar dat ze te country zouden worden voor rockfans en te rock voor de countrymassa. Maar na zes studioalbums, lijken ze het juiste evenwicht te hebben gevonden tussen hun twee voornaamste invloeden. "Live It Down", het openingsnummer van "You Hear Georgia", is een van de beste rockers die Blackberry Smoke tot nu toe heeft opgenomen. Met een stevig, funky centraal riff en een gespierde ritmesectie erachter zetten ons goed op weg, voordat een Stonesachtig gospel achtergrondzang het refrein aanzwengelt, doorspekt met pianospel, afgewisseld met een vintage orgel en adembenemend gitaarspel.

Een ander up-tempo hoogtepunt is "All Over The Road". Gezien de titel is het geen verrassing dat het een klassieke high octane stamper is, ontworpen als soundtrack voor een onverstandige, vol gas reis over de staatsgrenzen. Het is nauwelijks een nieuwe uitvinding, natuurlijk, maar als het een boogie-aangedreven richting uitgaat, zal het je opzweepen op dezelfde manier als een Status Quo, Creedence Clearwater Revival of Lynyrd Skynyrd rocker zou doen. Elders is het tempo echter meer ontspannen. De countrytraditie van pittige teksten en trotse, ietwat stekelige zuidelijke sentimenten zijn alom aanwezig in het titelnummer, waarop Charlie Starr het gemunt heeft op diegenen die niet verder kunnen kijken dan de vooroordelen en vooroordelen die er nog steeds heersen over Amerika. Over dit nummer zegt leadzanger Charlie Starr: "Tekstueel gaat het nummer over het zuiden dat verkeerd begrepen wordt. Het is duidelijk een ruige wereld, en er zijn veel slechte mensen. Maar er zijn ook veel goede mensen. Het begon met het idee hoe mensen een vooroordeel over je kunnen hebben vanwege een dik zuidelijk accent, en breidde zich toen uit tot de realiteit van hoe sommige mensen het zo moeilijk hebben om met elkaar om te gaan, dankzij politieke of religieuze standpunten, of simpelweg uit welk deel van het land je komt".

In het door Starr geschreven nummer "Lonesome For A Living" neemt Nashville-ster Jamey Johnson de microfoon ter hand voor een nummer dat op een wrange manier lijkt te erkennen dat er commercieel veel te halen valt uit tranentrekkers, terwijl het toch een lieflijk met pedal steel doordrenkte klaagzang is. De folky gitaarballad "Old Enough To Know", geschreven met Travis Meadows, is nog zo'n down-home juweeltje, met waarschuwende teksten als "Don't trust a grown man with a nickname" en "Nothing worth a damn happens after two a.m”. De gastrol van Allman Brothers gitarist Warren Haynes op de rocker "Rise Again" is minder dan we hoopten, en een paar andere onopvallende tracks maken dit album net geen knaller, maar voor het grootste deel heeft Blackberry Smoke Georgia weer eens trots gemaakt.